PRESS RELEASE / NOTA DE PREMSA

PRESS RELEASE / NOTA DE PREMSA

La BGSMath celebra el Dia de la Nena i la Dona a la Ciència amb la jornada “Matemàtiques, substantiu femení i plural” – dijous 14 de febrer a l’IEC

Entre els convidats, la matemàtica Marta Macho, la jove youtuber Mathgurl (Inês Guimarães) i el monologuista del Big Van Juan Margalef. Quatre tallers sobre fractals, nombres aleatoris, evolució i com guanyar un milió de dòlars s’oferiran als més de 150 estudiants d’institut, batxillerat i universitat que hi prendran part. A més, presentarem el nou llibre Mujeres Matemáticas – Trece matemáticas, trece espejos (RSME, 2019).

Barcelona, 11 de Febrer 2019.

Les matemàtiques celebren també avui el dia dedicat per les Nacions Unides a promoure la presència femenina a la ciència i a fomentar la plena igualtat en l’acadèmia i la recerca. Enguany, a tota Espanya en els dies que van des de l’1 al 15 de febrer s’organitzen més de 2200 activitats, amb un miler d’investigadores i investigadors involucrats en la divulgació i la sensibilització sobre el tema del gènere i la ciència.

La Barcelona Graduate School of Mathematics (BGSMath) torna per segon any consecutiu a dedicar-hi una jornada especial a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), amb la col·laboració de la Societat Catalana de Matemàtiques. Enguany, el dia de Sant Valentí, la diada estarà centrada en posar en relleu com el paper que les matemàtiques han jugat al llarg de la història d’aquesta disciplina, des de l’antiguitat fins al dia d’avui, ha quedat relegat en un segon pla i com els clixés masclistes de la societat sovint desanimen nenes talentoses. A l’esdeveniment hi prendran part estudiants d’institut, batxillerat i universitat, que també tindran l’oportunitat de jugar a quatre tallers dissenyats per l’ocasió sobre fractals, nombres aleatoris, evolució i fins i tot, mitjançant l’anomenat problema del viatjant, sobre com guanyar un milió de dòlars. Aquí més informacions sobre el dia i com apuntar-s’hi.

Segons dades del Ministeri d’Educació espanyol, el percentatge de dones inscrites en matemàtiques i estadística el 2015 no superava el 40%, i està baixant, mentre en ciència informàtica les estudiants no són més del 13%, tot sent les dones considerades millors programadores quan no es consideri el biaix en contra d’elles, segons un estudi publicat el 2017 al Peer Journal of Computer Science. Les catedràtiques de matemàtiques no superen el 10%, segons dades de la Real Academia de Matemática Española i, en general, tot i tenir expedients millors, les dones pateixen una taxa d’atur i precarietat més elevada. A Catalunya hi ha només una rectora dona: la de la Universitat Autònoma de Barcelona.

A fer un retrat de les matemàtiques més destacades (i més oblidades) de la història hi pensarà la professora de la Universidad del País Vasco-Euskal Herriko Unibertsitatea (Càtedra de Cultura Científica) i divulgadora Marta Macho. A més, ens farà pensar com tendim a tractar de forma diferent nenes i nens a l’hora de decidir a què es volen dedicar. També presentarà en primícia el nou llibre, que ella va coordinar i que acaba de sortir de la impremta, Mujeres matemáticas – Trece matemáticas, trece espejos (RSME, 2019).

L’intercanvi entre la jove matemàtica youtuber i vlogger portuguesa Inês Guimarães (Mathgurl) i la física Margarita García Pérez del centre de recerca més youtuber d’Espanya, l’Instituto de Física Teoríca (IFT), s’enfocarà en com apropar a un públic més jove d’una forma “més fresca i divertida una disciplina que és considerada difícil i àrida”, com diu Mathgurl en uns dels seus vídeos més exitosos.

Les matemàtiques Marta Casanellas (expresidenta de la Comisión Mujeres y Matemáticas de la Real Sociedad Española de Matemática RSME, professora de la UPC), Dolors Herbera (UAB), Eva Miranda (UPC), Helena Ramalhinho (UPF), Núria Fagella (UB) i la mateixa Marta Macho debatran sobre les barreres que es troba més de la meitat del món universitari a l’hora d’accedir als nivells més elevats de l’acadèmia i de la recerca i sobre els reptes de la inclusió. Les investigadores seran moderades per a la periodista i redactora en cap de l’Agencia SINC Pampa García Molina.

Finalment, el monologuista i matemàtic de la UPC Juan Margalef amb l’ajuda de la il·lustradora científica Miriam Rivera, tancarà l’acte amb un animat monòleg, sobre les dones matemàtiques i com ens n’oblidem quasi sense adonar-nos-en.

“El món de les matemàtiques reflecteix les desigualtats que trobem a tot arreu”, subratlla Eva Miranda, que també forma part del Consell de Govern de la BGSMath i professora catedràtica distingida ICREA Acadèmia. “No n’hi ha prou amb tenir un parell més de catedràtiques dones: com a la resta de la societat, les matemàtiques també necessiten posar-se ulleres liles per mirar el món. La bona notícia és que som cada vegada més dones investigadores matemàtiques, que fem recerca que té un gran impacte a la societat i som cada vegada més visibles. I és clar, totes estem enamorades de les matemàtiques, i no hi ha millor dia per celebrar aquesta diada que justament el 14 de febrer!,” conclou l’experta en sistemes dinàmics i geometria diferencial.

 

Podeu trobar l’àlbum de Facebook aquí, i el fil de Twitter pintxant aquí:

Participants

Marta Casanellas

Professor at UPC
BGSMath Faculty

Dolors Herbera

Professor at UAB
BGSMath Faculty

Eva Miranda

Professor at UPC
BGSMath Gov. Board

Helena Ramalhinho

Professor at UPF
BGSMath Faculty

Núria Fagella

Professor at UB
BGSMath Faculty

Share This