PRESS RELEASE / NOTA DE PREMSA
PRESS RELEASE / NOTA DE PREMSA
La comunitat matemàtica de Barcelona rep amb entusiasme el matemàtic László Lovász, que ha rebut el premi Hipàtia de l’Ajuntament
Molts matemàtics de la BGSMath, el consorci de les quatre universitats catalanes UB, UAB, UPC, UPF, i del Centre de Recerca Matemàtica (CRM), van presenciar ahir l’acte de lliurament a la Sala de Cent de l’Ajuntament de Barcelona i van escoltar la seva xerrada “Graph Theory – from puzzles to a new parad”.
El matemàtic hongarès László Lovász ha visitat Barcelona per rebre ahir, dia 5 de febrer, el Premi Hipàtia (categoria Ciència i Tecnologia), constituït l’any 2018 per l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb l’Academia Europaea.
En aquesta primera edició del premi, impulsat pel consistori barcelonès en el marc del Pla Barcelona Ciència, el Jurat ha reconegut la seva trajectòria dedicada a la investigació internacional matemàtica de més alt nivell i el retorn generat a la societat hongaresa i al món.
Lovász, que des de 2014 és president de l’Acadèmia de les Ciències Hongaresa, i qui va ser des de 2007 a 2010 president de la Unió Matemàtica Internacional, és un dels líders mundials en l’àrea de la combinatòria, de les ciències de la computació i de la teoria de grafs. Nascut a Budapest l’any 1948, el talent del jove Lovász per les matemàtiques va emergir durant la seva adolescència. De fet, ja en les competicions matemàtiques internacionals no només va guanyar tres medalles d’or: va aconseguir dues mencions especials per a solucions especialment originals d’alguns dels problemes plantejats.
Des d’aleshores, i influenciat per l’escola combinatòria hongaresa i en particular per la seva relació amb el gegant matemàtic Pál Erdős, Lovász ha realitzat contribucions decisives a la matemàtica discreta i a la combinatòria, així com a àrees associades.
Juanjo Rué, professor de la UPC i membre de la BGSMath, també present a l’acte d’entrega del premi, destaca dues entre les diverses i originals contribucions del prolífic matemàtic hongarès: “Una és la seva brillant solució de l’anomenada ‘conjectura de Kneser’, gràcies a la qual Lovász , usant tècniques d’una àrea de les matemàtiques completament diferent (l’anomenada topologia algebraica), va demostrar un problema obert en l’àrea de la teoria de grafs, la branca de les matemàtiques que, per exemple, analitza els recorreguts més eficients dels viatjants en una xarxa de comunicació o del corrent elèctric”, assevera el matemàtic barceloní. “Per altra banda, en el marc de la teoria de la probabilitat, el conegut lema com Lema Local de Lovász, és una eina fonamental en l’estudi de models de xarxes de mida gran, com són per exemple les xarxes de transport, la World Wide Web o models en ecologia”.
Més recentment, durant els últims 12 anys, Lóvasz ha desenvolupat una colossal teoria matemàtica per l’estudi dels anomenats “límits de grafs”, una de les àrees de recerca actualment més actives en combinatòria, que té interaccions molt interessants amb altres àrees de les matemàtiques, tant fonamentals com aplicades: l’anàlisi funcional, la combinatòria extremal, la teoria de mostratge i la teoria de la probabilitat.
El matemàtic hongarès té una relació especial amb els matemàtics de la ciutat comtal i ha visitat la ciutat en moltes ocasions, com quan va ser el ponent convidat a obrir el curs Erdős de la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC el curs acadèmic 2010-2011.
La directora de la BGSMath, Marta Sanz-Solé, subratlla que “les matemàtiques són una disciplina científica que sempre està al servei de la societat. Encara que a vegades pugui semblar un àmbit força llunyà de l’experiència quotidiana, la recerca matemàtica abasta camps que tenen un impacte significatiu a la vida de les persones”, diu la catedràtica de la UB. “El mateix Lovász treballa en un camp conegut com a ‘optimització combinatòria’. A més dels importants resultats teòrics, com ell mateix va emfatitzar al seu discurs d’acceptació al Saló de Cent ahir, les seves tècniques d’exploració eficient en grafs tenen aplicacions tan diverses com la geolocalització dels GPS o la cerca en aplicacions de cerca geogràfica en línia com Google Maps. Per a totes les matemàtiques i tots els matemàtics de Barcelona, aquest premi és un merescut reconeixement que ens alegra profundament.”
Participants